אודות המאגר

רקע

התקשורת משחקת תפקיד מרכזי במימוש הרעיון העומד בבסיסה של כל דמוקרטיה, ע”י מתן ביטוי הולם למגוון הקבוצות בחברה, הצגת מגוון הדעות הקיים, ומתן לגיטימציה לשונות בשיח ובמרחב הציבורי.

בישראל, התקשורת היא אחד הגורמים המשפיעים ביותר על האופן בו תופסים האזרחים את המציאות, מעצבים את עמדותיהם ומגדירים את סדרי העדיפות שלהם. מחקרים שנערכו לאורך השנים מצביעים על הדרה עמוקה ואפילו הצגה בלתי הוגנת של קבוצות מיעוט חברתיות ולאומיות שונות בתקשורת הישראלית – ובראשם המיעוט הערבי.

מדד הייצוג“, שמתפרסם מדי שבוע באתר העין השביעית ביוזמת עמותת סיכוי וקרן ברל כצנלסון, חשף כי בשלושת החודשים הראשונים של 2016 שיעור המרואיינים הערבים הממוצע בערוצי הטלוויזיה והרדיו המובילים עמד על כ-2%, על אף שהם מהווים כ-18% מכלל האזרחים בישראל. השוואה בין תוכניות האקטואליה המובילות העלתה כי בתוכניות רבות כמעט ואין מרואיינים ערבים בכלל ובתוכניות המצטיינות יש לכל היותר 6-7% מרואיינים ערבים. נתונים אלה משקפים את המגמה הרווחת לאורך שנים בתקשורת הישראלית. מחקר שהזמינה רשות השניה ב-2013  מראה כי מתוך כלל 2,736 ראיונות שנותחו, כ70% היו גברים, %30 נשים, %98 זוהו כיהודים, ורק 2% הגיעו מהחברה הערבית-פלסטינית בישראל, שמהווה כ-18% מהאוכלוסייה. מחקר זה ומחקרי עבר אחרים מטעם ארגונים כמו אג’נדה ומרכז אעלם, מראים כי הייצוג הכמותי של החברה הערבית אינו הבעיה היחידה. אופי הסיקור מושפע מזווית ראייה סטראוטיפית ומקובעת, כאשר המסגור הוא לרוב שלילי ובדרך כלל קשור בסכסוך או במצבי איום ומתיחות בין שני העמים.

ההדרה מהשיח התקשורתי בישראל פוגעת קשות בחברה הערבית, אולם יתרה מכך, היא פוגעת בחברה הישראלית כולה ובאינטרס הציבורי של קבלת מידע מהימן, וטיפוח גיוון דעות ויכולת הכלה לשונות, שהם בסיס לכל התנהלות דמוקרטית.

אודות המאגר

A-list הוא מאגר מקוון של מומחים ומומחיות ערבים המיועד לכלי התקשורת בישראל, במטרה להתגבר על חלק מהחסמים האובייקטיבים העומדים בפני ייצוג החברה הערבית בתקשורת העברית.  המאגר כולל מיפוי מתעדכן ודינמי במגוון תחומי התמחות, מחקר ועשייה, הרלוונטיים לסדר יום התקשורתי, במטרה להביא לנוכחות אזרחית מגוונת, עשירה ומייצגת לכלל האזרחים במדינה.

המאגר נבנה תוך התאמה מרבית לצורכיהם של העוסקים בתקשורת, במטרה לספק מענה וכלי מקצועי שיסייע לקדם ייצוג הולם וסיקור הוגן של האזרחים הערבים בתקשורת העברית במיוחד. תחומי המומחיות במאגר כוללים עסקים, טכנולוגיה, מדע, כלכלה, בריאות, חינוך, יחסי חוץ ועוד. נושאים שבהם נדיר לשמוע קולות ערביים בתקשורת המיינסטרימית בישראל.

אנו מאמינים כי יצירת שיח מגוון מסייעת להפחתת חוסר האמון בין שני העמים ותורמת לחברה סובלנית ובריאה יותר ועשוייה להשפיע לטובה על עתיד היחסים בין יהודים לערבים בישראל.

המאגר הינו יוזמה של ארגון אנו ובשיתוף עמותת סיכוי.  “אנו” הוא ארגון לשינוי חברתי הפועל לחיזוק הדמוקרטיה הישראלית, קידום סוגיות חברתיות וכלכליות והעשרת השיח הציבורי, באמצעות אקטיביזם תקשורתי ודיגיטלי. מאגר A-List הינו חלק מפרויקט ייצוג הולם למיעוטים בתקשורת הישראלית, שיכלול גם סדנאות והכשרות ייחודיות לקהל המומחים, הן להקניית כלים לעבודה מול התקשורת והן בהופעה מול מצלמה. עמותת “סיכוי” היא ארגון יהודי-ערבי משותף, הפועל לקידום שוויון מלא ושותפות בין האזרחים הערבים לאזרחים היהודים בישראל. במסגרת הפעילות שלה לקידום מרחב ציבורי משותף, העמותה מפעילה פרויקט לקידום ייצוג שוויוני והולם של האזרחים הערבים בתקשורת העברית.

כל המידע על המומחים/ות באתר נמסר על ידם/ן והאחריות על נכונותו עליהם/ן בלבד. השימוש באתר והפעילות מול המומחים/ות המופיעים/ות באתר הוא על אחריות המשתמשים בלבד.

عن المشروع

يوفر موقع A-list  مجمع واسع وتفاصيل وافية حول خبراء وخبيرات من المجتمع العربي في اسرائيل، من مختلف المجالات والتخصصات، وهذا اولاً لتسهيل مهمة وسائل الاعلام العبرية المعنية باستضافة ومقابلة خبراء عرب عبر برامج، تقارير وانتاجات اعلامية وصحفية، وثانياً للمساهمة بإثراء الاعلام العبري وتحويله الى بيئة ومنصة متساوية لجميع الفئات والمجتمعات في البلاد.

بادرنا لبناء هذا الموقع ضمن مؤسسة “آنو- نحن”، كجزء لا يتجزأ من عملنا على تعزيز الديمقراطية والمساواة في البلاد،   وتطوير القضايا الاجتماعية والاقتصادية وإثراء الحوار الجماهيريّ العام، وذلك بواسطة النشاط الإعلامي والرقمي.

جمعية  “أنو-نحن”، تساهم في تطوير حملات في القضايا الهامة لحقوق الجمهور في اسرائيل، من خلال استغلال الادوات الرقمية الحديثة والشبكات الاجتماعية، التي اصبحت تمكن المواطنين من التنظيم كمجموعة مؤثرة لخلق مجتمع عادل وديمقراطي.

بمختلف الادوات والخدمات المهنية والرقمية، ترافق  جمعية “أنو- نحن” حملات مستقلة، ومنظمات تغيير اجتماعي، لبناء حملات تهدف الى غايات عينية، مثل زيادة تمثيل النساء والاقليات، النضال ضد الازدحام في الصفوف، النضال من اجل التشغيل المباشر وتوفير السكن، والحقوق في الغاز الطبيعي وغيرها. ويتم هذا المشروع بالتعاون مع جمعية “سيكوي” – تنظيم عربي يهودي يسعى لتحقيق المساواة التامّة ما بين المواطنين العرب الفلسطينيين واليهود في إسرائيل.

הצהרת נגישות