פרופ׳ ח`אולה אבו בקר

خولة أبو بكر

חוקרת ומרצה לבריאות הנפש, מדעי התנהגות וטיפול משפחתי.
פרופסור למדעי התנהגות, דוקטור לטיפול משפחתי. מרצה וחוקרת בכירה במכללת אלקאסמי ובמכללת הגליל המערבי.
היא הפרופסורית הערבייה הראשונה באקדמיה בישראל, בוגרת תואר ראשון לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה וחינוך, ותואר שני בהצטיינות יתרה בחינוך במגמת ייעוץ חינוכי באוניברסיטת חיפה, עבודת התזה שלה עסקה בבדיקת התכנים הסוציאליזאטוריים של ספרות ילדים פלסטינית פוליטית. את תואר הדוקטור שלה היא סיימה בטיפול משפחתי בבית הספר ללימודי חברה ולימודים מערכתיים באוניברסיטת נובה סאותאיסטירן בפלורידה. נושא עבודת הדוקטורט שלה היה "השפעת ההגירה על משפחות ערביות בדרום פלורידה".
היא מרצה בארץ ובעולם, מחקריה האקדמיים עוסקים בתחום בריאות הנפש בחברה הערבית, ופרסמה מחקרים קליניים ואמפיריים חלוצים בנושאים מגוּונים, כגון החברה הערבית בישראל, המשפחה הפלסטינית, נשים פלסטיניות ופוליטיקה, טיפול קליני רגיש לתרבות, השפעת טראומה (בעקבות אירועים כמו מלחמה, אלימות מינית וכדומה) על הפרט והמשפחה הפלסטיניים, השפעתם של יחסי מגדר על הזוגיות במשפחה הערבית ועוד..
היא עוסקת גם כמטפלת משפחתית מוסמכת ומחזיקה בקליניקה פרטית בעכו. הייתה חברה בהנהלת האגודה הבינלאומית לטיפול משפחתי במהלך שתי קדנציות (International Family Therapy Association).
פרופ׳ אבו בקר פרסמה מספר רב של מאמרים מדעיים, בכתבי בינלאומיים, ערבים ומקומיים בשפות אנגלית, עברית וערבית בנוסף למספר פרקים בספרים מקצועיים.
בשנת 1998 יצא ספרה "בדרך לא סלולה: נשים ערביות כמנהיגות פוליטיות בישראל" שבו היא חקרה את תופעת התרחבות מעורבותן של נשים ערביות בישראל בפוליטיקה המקומית והארצית. בשנת 2002 יצא ספרה המשותף עם פרופ׳ דני רבינוביץ`, "הדור הזקוף", הספר שדן בדור השלישי של הערבים בישראל, כדור שלא חושש להילחם על זהותו הלאומית הפלסטינית, זאת בניגוד לדור ההורים. בשנת 2004 הספר התפרסם בערבית בתרגומה.
בשנת 2005 פרסמה יחד עם פרופ׳ דני רבינוביץ` את הספר Coffins on Our Shoulders: The experience of Palestinians in Israel, אשר נושאו ההשלכות הסוציופוליטיות של הקמת מדינת ישראל על שלושה דורות של פלסטינים אזרחי ישראל.
בנושא טראומה של אלימות מינית בחברה הערבית היא פרסמה בשנת 2004 ספר טיפולי בשפה הערבית תחת הכותרת "זכרונות של ילדה מבועטת" אשר יצא לאור מטעם המועצה לשלום הילד.
בשנת 2006 היא פרסמה את הספר "פגיעות מיניות נגד קטינים בחברה הערבית" الإساءات الجنسية ضد الأطفال في المجتمع العربي גם ספר זה פורסם בשפה הערבית ויצא לאור בתמיכת משרד הרווחה ואשלים. בשנת 2007 פרסמה חוברת מטעם אשלים בנושא "איתור ילדים נפגעי התעללות והזנחה. מבוא בין תרבותי לחברה הערבית" ובשנת 2009 תרגמה את החוברת לערבית.
בנושא של השלכות טראומה של מלחמה על נשים ומשפחות היא כתבה וערכה את הספר `النساء والنزاع المسلح والفقدان: الصحة النفسية للنساء الفلسطينيات في المناطق المحتلة` "Women, Armed Conflict and Loss: The Mental Health of Palestinian Women in the Occupied Territories" אשר פורסם בשפה האנגלית והערבית בדפוס וכספר דגיטלי.
בשנת 2009 השתתפה יחד עם פרופסור פ` עזאיזה, פרופ׳ ר` איזיקוביץ ופרופ׳ א` גאנם בפרסום ובעריכה של הספר נשים ערביות בישראל: תמונת מצב ומבט לעתיד.
בשנת 2010 פרסמה את הספר "מגמות במודרניזציה ורווחה בתוך המשפחה והשלכותיהן על נשים פלסטיניות" אשר יצא בדפוס וכספר דיגיטלי מטעם ריכאז, אגודת הגליל.
בשנת 2012 פרסמה יחידת לימוד בנושא המשפחה והחברה הפלסטינית בישראל אשר יצאה בספר "החברה הערבית בישראל" (כרך ב). פסיפס חברתי: עדה, משפחה, מגדר` יחד עם א` קופמן וע` סער מטעם האוניברסיטה הפתוחה.
עוד
פרופ׳ ח`אולה אבו בקר
עברית
,
אנגלית
,
ערבית
שפות
צָפוֹן
אזור מגורים
עכו
ישוב

תחומי התמחות

החברה הערבית בישראל, בריאות הנפש בחברה הערבית, מעמד האישה ויחסי מגדר בחברה הערבית, מדעי התנהגות, טיפול משפחתי וזוגי, נשים ערביות ופוליטיקה, נשים ותקשורת ערבית, טיפול קליני ורגישות תרבותית, שכול, אובדן וטראומה, טיפול בטראומה, אלימות פוליטית וקונפליקט, השפעת הטראומה על זוגיות ויחסי מגדר.

מה מניע אותי?

ברצוני להעביר את הנרטיבים של הפרט, המשפחה, הקהיליות והחברה הפלסטינית אזרחית ישראל וברשות הפלסטינית מנקודת מבט פנימית שלי כאדם מעורב, בעלת כלים מחקריים אקדמיים וקלינים טיפוליים.
יכולתי לנהל את השיח וההשפעה המערכתית הדו צדדית בין שני שדות בהם אני מעורבת: האקדמיה והשטח.
הצורך לטפל במצב המעוות בנושא חוסר שוויון ואי צדק המגדרי, המעמדי והלאומי.
המלצות